niedziela, 13 października 2013

Kuchnia japońska

Ja i kuchnia? Coś nietypowego. Ale dzisiaj robiłam onigiri i stwierdziłam, że czemu by nie napisać posta o kuchni japońskiej... Zapewne wielu z was kojarzy kuchnię japońską z sushi, ryżem i rybą. To prawda. Poza tym jest kilka innych ciekawych potraw, które dzisiaj wam pokrótce opiszę. 
Zacznijmy od samego jako takiego ryżu. Wyróżnia się dwa sposoby przyrządzania ryżu:
-raisu, czyli ryż ugotowany na sposób zachodni
-gohan , czyli  ryż ugotowany na sposób japoński
Gotowany ryż jest także podstawą do sushi i większości dań w kuchni japońskiej, ale nie wszystkich.
Jak już jesteśmy przy sushi, to wyróżniamy dość dużo jego gatunków, lecz ja podam tylko kilka w ramach przykładu.
1. Maki-zushi
 Maki przygotowujemy zawijając w arkusze z glonów nori ryż wraz z różnorodnymi, dodatkowymi składnikami w środku. Sushi to jest „zwijane” na bambusowej macie, a następnie krojone. Składniki, które stanowią wypełnienie maki-zushi nazywamy gu.  Od ich rodzaju i ilości zależy jakie maki otrzymamy.
Z czego w maki-zushi wyróżniamy jeszcze inne rodzaje np. hosomaki, futomaki i uramaki.

2.Gunkan-zushi 
Niewielką spłaszczoną kuleczkę ryżu (sushi meshi) ręcznie zawija się w pasek nori,  a na górze powstałego walca zostawia się miejsce na składnik wypełniający, którym często jest rybia ikra różnego rodzaju, np. jajeczka łososia, lub inne składniki posiekane lub pokrojone w cienkie plasterki.

3. Nigiri-zushi
Nigiri-zushi są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Często nigiri owinięte jest cienkim paseczkiem nori, aby nie brudzić sobie rąk podczas jedzenia palcami. Składniki do ułożenia na nigiri nazywają się tane bądź neta, co oznacza „pokrycie” (słowa te znaczą dokładnie to samo, tane jest zazwyczaj używane w książkach o sushi).  



Jako, że Japonia to kraj wyspiarski, dlatego dużą rolę w diecie Japończyków odgrywają ryby i owoce morza. Ale nie tylko to, przykładem może być chociaż ramen, który jest rosołem z pszennym makaronem i innymi składnikami w zależności od receptury. Może to być tzw. naruto, czyli  rodzaj kamaboko z czerwonym spiralnym wzorem. Wszyscy fani Naruto wiedzą o co chodzi :P



Nori- suszone, prasowane algi , które używane są głównie w sushi.

Dango- tradycyjne japońskie kluski robione z mochiko, czyli mąki ryżowej, zbliżone do mochi. Często podaje się je do zielonej herbaty. Dango są jadane przez cały rok, na różne sposoby, zależnie od pory roku. Zazwyczaj podaje się po trzy-cztery sztuki nabite na szpadkę.

Bento  - rodzaj posiłku, traktowany przez Japończyków , jak nasze drugie śniadanie. Składa się z ryb, warzyw, mięsa oraz owoców morza.

Ocet ryżowy - podstawowa przyprawa prawie każdego posiłku. 
W Japonii dużą popularnością cieszą się także bułeczki ze słodką pastą z fasoli azuki lub też Pocky, czyli  biszkoptowe paluszki w polewie, np. czekoladowej.

Bogactwo kuchni japońskie jest tak ogromne, że w jednej notce nie da się tego opisać. Ale chcę wam jeszcze wyjaśnić i podać przepis na onigiri , które dzisiaj właśnie zrobiłam.

Onigiri to ryżowe trójkąciki , owinięte w paseczek nori.

Przepis brałam z tej strony.
A oto efekt mojej pracy :

Jako, że większość kuchni japońskiej opiera się produktach pochodzenia zwierzęcego, niestety nie będę miała okazji , żeby coś spróbować, gdyż jestem wegetarianinem , ale onigiri jest akurat w 100% bez mięsna, gdyż zawiera jedynie: ryż, ocet ryżowy i nori. Smakuje dość specyficznie, ale jest całkiem dobre. Więc jeśli ktoś chce może spróbować przyrządzić. 
Jak się wam podobała notka? Może coś już jedliście?
Oyasuminasai!


 

4 komentarze:

  1. zjadłabym ;)
    Zapraszam do mnie, NOWY POST ♥ zaprasza Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchnia japonska od zawsze mnie zaskakiwala i chetnie bym ja sprobowala bo jeszcze nigdy nie mialam okazji

    OdpowiedzUsuń
  3. Boże, chyba znalazłam moją bratnią duszę :D
    dominika-weronika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Sporadycznie jadam sushi i pocky.
    Przez ciebie się głodna zrobiłam D:

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz! <3
Zawsze się odwdzięczam :3

Obserwatorzy